256 FF FF FF FF

HRAFN enn heimski VALGARDSSON
son av Valgardr Vemundarsson

Landnamabok skriver " Det fanns en man som kallades Hrafn enn heimski, son av Valgardr, son av Vemund, ordlokars, son av Thorolf vaganefs, son av Hrörek slöngvandbauga, son av den danske konungen Harald Hildetand.
Hrafn kom till Island från Trondheim, och tog besittning mellan Kaldaklofsar och Lamba- fellsár. Han byggde vid östra Raudafelli, och var en man av stor betydelse. Hans barn var Jörundar gode, Helgi blafausk och Freygerdr.


258 FF FF FF MF

THORBJÖRN enn gaulverski
Son av Orm


264 FF FF MF FF

ULF gyldir
ur Landnamabok: Det var en mäktig hövding i Telemark som hette Ulf gyldir. Han bodde på Fiflavellir, där hans son Asgrim bodde efter honom. Kung Harald sände sin frände Tororm på Truma för att inkräva en tribut från Asgrim, men han vägrade att betala. Därefter sände kungen Tororm för att ta Asgrims liv, och Tororm dödade honom.
Vid den tiden var Thorstein, Asgrims son ute på ett vikingatåg och Asgrims andre son Thorgeir var bara tio år gammal. Lite senare kom Thorstein tillbaka från sitt vikingatåg och for över till Truma, där han brände Tororm inne med hela hans hushåll, slaktade boskapen, och plundrade allt han kunde komma åt. Efter detta for han till Island med sin bror Thorgeir och deras moster Thorunn. Han tog besittning av hela Thorunnarhalsa


268 FF FF MM FF

EILIFR VALLABRANDSSON
Son av Valla-Brandr


Gift med
269 FF FF MM FM

HELGA ÖNUNDSDOTTIR
Dotter av Önund bilds


ur Landnamabok: Bröderna Eilif och Björn for från Sogn till Island.Eilif tog besittning av lilla Oddi, så långt son Reydarvatni och Vikingslaekar. Han var gift med Helga, dotter av Önund bild, och deras son var Eilif ungi, som var gift med Oddny, dotter av Odd miova. Deras dotter Thurid gifte sig med Thorgeir på Oddi, vilkas dotter var Helga. 270 FF FF MM MF

ODDR miova HELGISSON
son av Helgi Ketilsson och Helgu Hrolfsdottir


272 FF FM FF FF

ÖNDOTTR kráka ERLINGSSON
son av Erling knytis

Gift med 273 FF FM FF FM

SIGNY SIGHVATSDÓTTIR
Dotter av Sighvat

ur Landnamabok: Öndottr kráka var en förmögen man, men när hans svåger Björn dog fodrade hövdingen Grimr hos kungen att få ut allt arv efter Björn, eftersom han var utlänning, och hans söner bodde på de Brittiska öarna.
Öndottr hade hand om pengarna för sin systerson Trandi, och när Trandi hörde att hans far var död lämnade han Hebriderna och seglade så fort att han fick namnet mjöle- siglandi. Efter att ha samlat ihop alla sina tillgångar reste Trandi till Island, där han bo- satte sig i söder.
Av den anledningen lät Grimr mörda Öndottr, men han lyckades aldrig lägga beslag på några pengar, trots att han hade stöd från kungen.
Samma natt tog Öndotts hustru Signy allt flyttbart och förde ombord på ett skepp och seglade iväg. Sina söner Asgrim och Asmund sände hon till sin fosterfar Hedins i Sóknadal, men de var inte lyckliga där utan önskade att vända åter till sin mor, och till julen kom de till Ingjald tryggva i Hvini.
Nästa sommar anordnade hövdingen Grimr en fest till ära åt Audun, kung Haralds jarl, men under natten medan ölbryggningen pågick hos Grimr brände Öndotts söner ner huset, varefter de tog sin fosterfar Ingjalds båt och rodde iväg. När Audun sedan kom till festen som planerat fann han sin vän innebränd.
Tidigt en morgon kom Öndotts söner till den hall där Audun vilade, och med en stock rammade de dörren. Medan Asmund vaktade över jarlens två tjänare tog Asgrim och höll sit spjut mot jarlens bröst, varpå han tvingade honom att betala mansbot för deras far. Jarlen lämnade då över tre guldarmband och en tunika av kostbart matrial. Asgrim gav honom öknamnet Audun geit.
Efter detta for bröderna till Surnadal, till en landägare Eirik ölfuss som bjöd dem in.
En annan betydande man Hallstein hestr bodde också där och de bjöd in varandra till ett supegille. Eirik var den förste värden och han underhöll sina gäster väl, men när Hallstein var värd visade det sig att han med sin fest hade onda avsikter. Han tog ett dryckeshorn och med det slog han Eirik, varefter Eirik for hem, hela tiden höll sig Hallstein bakom med sina tjänare. Då återvände Asgrim ensam och sårade Hallstein svårt medan Hallsteins män trodde sig ha dödat Asgrim.
Asgrim sprang till skogs där en kvinna lät vårda honom i en underjordisk kammare vilket föranledde att han snart kände sig återställd.
Den sommaren reste Asmund till Island i tron att hans bror Asgrim var död. Helgi den magre gav till honom Kräklingahlid, och han bodde i Glerá enni sydri.
När Asgrim väl var helt återställd gav Eirik honom ett långskepp och han reste på vikingatåg til de Brittiska öarna medan Hallstein hade dött av sin skada. När Asgrim sedan återvände från sitt härtåg gav Eirik sin dotter Geirhild till hustru åt honom. Så reste Asgrim till Island och bosatte sig i Glerá enn nödri.
Kung Harald sände Torgeir enn hvinverska till Island för att låta döda Asgrim, men han tillbringade vintern i Kili i Hvinverjadal utan att hämnas.
Asgrims son var Ellida-Grim, far till Asgrim och Sigfuss, far till Thorgerd, mor till Grim, far till Sverting, far till Vigdis, mor till Sturla i Hvammi.
Öndottr kráka som bodde i Hvinisfirdi, var son av Erling knytis, och var gift med Signy Sighvattsdóttir. Erling knytis dotter Helga var gift med Björn Hrolfsson.


274 FF FM FF MF

EIRIK ölfuss i Surnadal.

Han finns omnämnd under Öndottr kráka.


276 FF FM FM FF

KETILBJÖRN gamli KETILSSON
Son av Ketill och Äsa Haakonsdotter

Gift med 277 FF FM FM FM

HELGA TORDSDÓTTIR
Dotter av Tord skeggi och Vilborg Osvaldsdottir. ur Landnamabok: Det var en framstående man i Namdalen som hette Ketilbjörn, son av Ketil och Äsa, dotter av Haakon jarl Grjotgardsson. Han gifte sig med Helga, dotter av Tord skeggi. Ketilbjörn for till Island när det mesta av landet nere vid havet var befolkat. Han hade ett skepp som hette Ellidi, och la till i Ellidaárós, väster om heden. Han tillbringade första vintern med sin svärfar Tord skeggi. På våren reste han österut, över heden för att se om det fanns lämpligt land att bosätta sig på. De byggde sig ett skydd för natten, på en plats som heter Skalabrekka. Efter det de hade lämnat dessa kom de till en flod, som hette Oxará, där de förlorade sin yxa. De vilade sig nedanför berget, som de gav namnet Reydarmull, där de lämnade efter sig den forell de hade fångat i floden. Ketilbjörn tog besittning av hela Grimsness ovanför Höskulds- laek, så väl som hela Laugardal, och hela Byskuppstungu upp till Stakká, och bodde på Mosfell. Hans barn var Teit, Tormod, Torleif, Ketil, Torkatl, Oddleif, Torgerd och Turid. Ketilbjörn hade också en illegetim son som hette Skaering. Ketilbjörn var så rik att han sa till sina söner att smida en korsbjälke av rent silver och drog det upp till bergen, med hjälp av två oxar, och hans träl Haki och trälinnan Bot hjälpte honom att gräva ner silvret, och det har inte blivit funnit sedan dess. Han dödade Haki vid Haka- skardi och Bot vid Bótaskardi. Teit gifte sig med Alöf, dotter av Bödvar Vikinga-Karason på Vors och deras son var Gizur den vite, far till biskop Isleif, far till biskop Gizur. Teit hade en annan son, som hette Ketilbjörn, far till Koll, far till Torkel, far till biskop Koll av Oslo. En hel del betydande personer härstammar från Ketilbjörn. Enligt Jón Thorkelsson i " Islenzkar Artidaskrár eda Obituaria Islandica." hade Teit och Alöf dottern Jorunn, som var gift med Ellida-Grimr Asgrimsson.


278 FF FM FM MF

BÖDVARR VIKINGA-KAARESSON
Son av Vikinga-Kaare Sigurdsson Bödvars bror Sigurd var far till Erik bjódaskalle, som var far till Astrid, kung Olav Tryggvasons mor. Källor: Olav Tryggvasons saga, Obituaria Islandica.


280 FF FM MF FF

SÖLMUNDAR THOROLFSSON
Son av Thorolf smór Sölmundar var bror till Audin rotin (No 288) Källa: Landnamabok och Obituaria Islandica.


282 FF FM MF MF

HELGE skarf GEIRLEISSON
Son av Geirleifr Eiriksson


284 FF FM MM FF

HROLF hersir


286 FF FM MM MF HRODGEIRS ens spaka


288 FF MF FF FF

AUDIN rotin THOROLFSSON
Son av Thorolf smér (no 560) Gift med 289 FF MF FF FM

HELGA HELGISDOTTIR
Dotter av Helgi den magre och Torunnar hyrny Deras barn: 1. Einar (no 144)
2. Vigdis Audin var bror till No 280 Sölmundar Thorolfsson. Helgi den magre skänkte landet mellan Hals och Villingadal till Audin, och han bodde Saurbaer. Källa: Landnamabok och Obituaria Islandica.


290 FF MF FF MF

RUNOLFR (Kadalsson)
Far till Valgerdr som var gift med Einar Audinsson.


294 FF MF FM MF

SAEMUNDR enn sudreyski i Saemundarhlid.
Hans barn: 1. Geirmundr 2. Arnaldr 3. Reginleif, gm Thorodd hjalmr 4. Thorlaug, gm Eilif örn ur Landnamabok: Saemundur sudreyski var följeslagare till Ingimund den gamle, och han förde sitt Gönguskardsárós. Saemund tog besittning av hela Saemundarhlid mellan Vatnsskard och Saemundarlaek; han son Geirmund bodde där efter honom. Saemund hade en dotter som hette Reginleif och var gift med Thorodd hjalmr, och deras dotter var Hallbera, mor till Gudmund den rike, far till Eyjolf, far till Thoreyjar, mor till saemund frode. Saemund hade en annan son som hette Arnald, far till Rjupa, som gifte sig med Thorgeir, son av Thord på Hofdi, och deras son var Halldor på Hof. Källor: Landnamabok och Obituaria Islandica.


296 FF MF MF FF

ATLA ens gamla SKIDASON
Son av Skida Bardarsson i Ál


298 FF MF MF MF = 294 FF MF FM MF
300 FF MF MM FF

BJARNAR byrdusmjörs
Son av Hroald bryggs Hans barn: 1. Thord frá Hofdi 2. Gro, gm Floki som var son av Vilgerd, Horda-Kaares dotter


302 FF MF MM MF

THORIR himu Gift med 303 FF MF MM MM

FRIDGERDR
Dotter av kung Kjarvals på Irland


304 FF MM FF FF

THORLEIF BÖDVARSSON
Son av Bödvar snaeprima


308 FF MM FM FF

HROLLAUG RÖGNVALDSSON
Son av Rögnvald Mörejarl. Om Hrollaug kan man läsa under Rögvald Mörejarl (No 616)


310 FF MM FM MF

THORD illugi EYVINDARSSON
Son av Eyvind eikikróks. ur Landnamabok: Thord illugi som var son av Eyvind eikikróks led skeppsbrott på Breidarsandi. Hrollaug beviljade honom land mellan Jökulsá och Kviá, och han bodde på Fell, Vid Breidá. Hans söner var Orm den starke, som grälade med Tordis, jarlens dotter och Hrollaugs syster, och Eyvind smidur. Hans döttrar var Gro, Ozurs hustru och Tordis, mor till Torbjörg, mor till Tordis, mor till den Tord illugi som slog ihjäl Viga-Skuta.


312 FF MM MF FF

THORIS thidranda Hans söner 1. Ketill 2. Graut-Atli


314 FF MM MF MF

Jarl ASGEIR skerjablesi (kallas även Asbjörn) Gift med 315 FF MM MF MM

ALÖFU THORDARSDÓTTIR
Dotter av Thordar vaggagdas Alöfu var först gift med Jarl Asgeir skerjablesi och sedan med Grim. I första äkten- skapet hade hon dottern Arneidr, som var gift med Ketill Thorisson, och med Grim, sonen Thorgils. ur Landnamabok: " Det fanns en mäktig hövding Vetorm, son av Vemundar ens gamla. Han flydde från kung Harald, österut till Jämtland, där han röjde skog för att bygga sig en gård. Han hade en son Holmfast och en systerson Grim, som båda for på ett vikingatåg till Brittiska öarna, där de dödade jarl Asbjörn (Asgeir) skerja- blesi på Hebriderna, tog hans hustru Alöfu och dotter Arneidi som fångar. Holmfast gav Arneidi en del av sin andel och gav henne sedan till sin far, vilken gjorde henne till trälinna. Grim gifte sig med jarlens änka Alöfu, Tordar vaggagdas dotter. Grim reste till Is- land och tog besitning över hela Grimsnes nedanför Svinavats. Han bodde på Ondur- dunesi i fyra år, och senare i Burfell. Hans son var Thorgils, som var gift med Asa, syster till Gest, och deras son var Thorarin på Burféll, och Jörundar på Midengi."


316 FF MM MM FF

THORGEIR VESTARSSON
Son av Vestarr


318 FF MM MM MF

THORKELL fullspakr


320 FM FF FM FF

EINAR ÖLVIRSSON
Son av Ölvir barnakarl


322 FM FF FM MF

VESTARR HAENGSSON
Son av Ketill haengr dy och Ingunn Gift med 323 FM FF FM MM

MOEIDR HILDISDOTTIR


332 FM FF MM FF

THORBJÖRN ens gaulverska


336 FM FM FF FF

BRODD-HELGI THORGILSSON
Son av Thorgils Thorsteinsson och Asvöru Thorirsson. Gift med 337 FM FM FF FM

HALLA LYTINGSDOTTIR


338 FM FM FF MF

TORGEIR EIRIKSSON
Son av Eirik Hroaldsson på Goddal och Turid Tordarsdottir Gift med 339 FM FM FF MM

YNGVELDI TORGEIRSDOTTIR


340 FM FM FM FF

TORIR EILIFSSON
Son av Eilif den rike Önundarsson


394 MF FF MF MF

OFEIG klubbfot
Son av Ivar Prick


398 MF FF MM MF

AUDUN skaft
Son av Björn Hunda-Steinarsson och Alöf Ragnarsdotter


408 MF FM MF FF

ÖGMUND KAARESSON
Son av Horda-Kaare


512 FF FF FF FF F

VALGARDR VEMUNDARSSON
Son av Vemundr ordlokarr


516 FF FF FF MF F

ORM


536 FF FF MM FF F

VALLA-BRANDR Han hade sönerna Eilifr och Björn.


538 FF FF MM FM F

ÖNUNDAR bilds


540 FF FF MM MF F

HELGI KETILSSON
Son av Ketil aurredi Gift med: 541 FF FF MM MF M

HELGU HROLFSDOTTIR
Dotter av Hrolfr raudskeggr


544 FF FM FF FF F

ERLING KNYTIS Erlings barn: 1. Öndottr kráka, se no 272 2. Helga, gm Björn och mor till Trandi miogsiglandi


546 FF FM FF FM F

SIGHVAT


552 FF FM FM FF F

KETILL Gift med: 553 FF FM FF FM M

AESA HAAKONSDOTTER
Dotter av jarl Haakon Grjótgardsson i Hlade


554 FF FM FM FM F

TORD skeggi
Son av Hrappr Bjarnarsson och Torunni Gröningar rjupu Gift med: 555 FF FM FM FM M

VILBORG OSVALDSDOTTIR I Landnamabok ståt att Tord skeggi, som var bror till Ketill flatnefs, for till Island och med tillstånd från Ingolf Arnasson bosatte sig på land som tillhörde honom, mellan Ulfjót och Leiruvogur. Han byggde på Skeggjastadir.


556 FF FM FM MF F

VIKINGA-KAARE
Son av Sigurd bjódaskalle


560 FF FM MF FF F

TOROLFR smjór
Son av Torstein skrofa Söner: 1. Sölmundar, no 280 2. Audin rotin, no 288


564 FF FM MF MF F

GEIRLEIFR EIRIKSSON
Son av Eirik Högnarsson Gift med: 565 FF FM MF MF M

JORA HELGIDOTTIR
Dotter av Helgi Deras barn: 1. Oddleif 2. Helgi skarf 3. Torfinn ur Landnamabok: Geirleif, son av Eirik, Högni den vites son, tog besittning av Barda- strand, mellan Vatnsfjord och Berghlidar. Han var far till Oddleif och Helgi skarf. Odd- leif var far till Gest den vise, Torstein och Aesa, som var gift med Torgil Grimsson på Grimsness. Deras söner var Jörund på Midengi och Torarinn på Burfell. Gest var gift och deras barb var; Tord, Halla, som var gift med Snorri Dala-Alfsson, och vilkas son var Torgils; och en av Gests döttrar var Torey, som gifte sig med en som hette Torgils och vilkens son var Torarin, far till Jodis, mor till Illugi, far till Birna, mor till Illugi, Arnor och Eivind. Helgi skarf var far till Torbjörg katla, som var gift med Torstein Sölmundars- son, och deras son var Ref i Brynjudal och Tord, far till Illugi, far till Hrodny, som gifte sig med Torgrim svidi. Helgi skarf hade en annan dotter som hette Tordis och var gift med Torstein Asbjarnarsson på Kirkibaer austann, och deras son var Surt, far till Sighvat lögsögumann. Geirleif var gift med Jora Helgidottir. Geirleifs tredje son var Torfinn som var gift med Gudrun Asolfsdottir, och deras son var Asmund, som var gift med Hallkatla, dotter av Björn, son av Mar Asmundarsson. De hade en son som hette Hlenni, och var gift med Aegileif, dotter av Torstein Kröfluson, och deras son i sin tur var Torfinn, far till Torgeir langhauda. Torstein Oddleifsson var far till Isgerd, som gifte sig med Bölverk, son av Eyjolf den grå, och deras son Gellir, lögsögumannen. Torstein hade en annan dotter, Veny, mor till Tord krauknefs, från vilken Kraukneflingarna härstammar.


578 FF MF FF FM F

HELGI enn magri EYJVINDSSON
Son av Eyjvind Bjarnarsson och Rafarta av Irland Gift med: 579 FF MF FF FM M

TORUNNAR hyrny
Dotter av Ketill flatnefs och Yngvild Ketilsdottir Deras barn: 1. Hrolf 2. Ingjald 3. Helga, gm Audun rotin 4. Ingunn, gm Hamundr heljarskinn 5. Torbjörg holmasol ur Landnamabok: Eyjvind och Rafarta hade en son Helgi, som de hade lämnat bort för uppfostran på Hebriderna, men när de kom tillbaka för att hälsa på honom, två år senare, hade han blivit så utsvulten att de inte kunde känna igen honom. De tog då honom med sig, och kallade honom Helge den magre, och när han växte upp kom han att bli en mycket betydande man, och gifte sig med Torunnar hyrnu, dotter av Ketill flatnefs. De hade flera barn, och deras söner kallades Hrolf och Ingjald. Helgi den magre for till Island med sin hustru, barn och mågen Hamundr heljarskinn. Hamundr var gift med Ingunn, Helgis dotter. Helgi praktiserade en väldigt blandad tro. Han var kristen, men åkallade Tor när han skulle ut och resa, eller det var andra besvärliga saker. När Helge siktade Island konsulterade han Tor om var han skullelägga till, och oraklet ledde honom norrut. När hans son Hrolf frågade honom om huruvida han var beredd att segla till Ishavet om Tor sa åt honom att göra det, det var sen sommar, sa han, och besättningen tänkte att det var tid att gå iland. Helge tog land norr om Hrisey, precis söder om Svarfadardal, och tillbringade vintern i Hamundarstödum. Vintern kulle vilja resa till öarna. Thorir sa att det var upp till Rögnvald huruvida han skulle resa. Rögnvald svarade då att Thorir skulle bli en bra man och förklarade att han skulle ta över jarlstiteln efter faderns död. Då steg Hrolf fram och erbjöd sig att resa. Rögnvald sa då att han var tillräckligt bra passad för detta, så länge som hans styrka och tapperhet fick råda, men enligt hans åsikt hade Hrolf allt för våldsamt temprament för att klara av att regera. Nästa som steg fram var Hrollaug och han frågade sin far om han skulle resa, då svarade Rögnvald att Hrollaug aldrig skulle kunna bli någon jarl, " Du har ett humör vilket inte passar till krigföring. Din väg skall föra dig till Island, där du skall bli något stort, och få många ättlingar, men din framtid ligger inte här." Till slut kom Einar fram och sa "Låt mig fara till Orkney, och jag kan lova dig någon- ting som du önskar mest av allt, och det är att aldrig låta dig se mig mer." Då svarade Rögnvald "Jag är mycket glad åt att du reser iväg, men jag räknar inte med så mycket från en man, vars mor härstammar från slavar på båda sidorna." Efter det reste Einar västerut och erövrade hela Orkney, som han berättar i sin historia, men Hrollaug reste till kung Harald och stannade med honom ett tag, eftersom han inte kunde fortsätta med sin far, efter vad som hänt. Hrollaug reste till Island med kung Haralds bifall, och han tog sin hustru och son med sig. Han fick landkänning österut på Horni, där han kastade sina högsätespelare, och reste österut för att finna dem. De hade spolats iland i Hornafirdi, där han fann dem efter att ha tillbringat en svår vinter i Leiruvág i Nesjum. Följande vinter tillbringade han i Ingólfsfelli. Sedan reste han österut till Hornafjörd och tog besittning från Hórni till Kvíár, och bodde först på Skardbrekku i Hornafirdi, sedan på Breidabolstád i Fellshverfi. Vid den tiden hade han sålt allt land norr om Borgarhöfn, men han behöll landet söder om Hreggsgerdismúla. Hrollaug var en stor hövding och förblev vän med kung Harald fast han aldrig reste tillbaka till Norge. Kung Harald sände Hrollaug ett svärd, ett dryckeshorn och en guldring vägandes fem uns. (1 uns = 1/16 pound = 28,35 gram.) Svärdet kom senare att tillhöra Kol, son av Sidu-Hall, och Kolskegg frodi, har en gång sett hornet. Hrollaug var far till Özurar keiliselgs, som var gift med Gro, dotter av Thord illuga. Deras dotter var Thordis, mor till Sidu-Hallr. Hrollaug hade en annan son Hroald, far till Ottar hvalróar, far till Gydlaugar, mor till Thorgerdr, mor till Jarngerdar, mor till Val- gerdar, mor till Bödvars, far till Gudnyjar, mor till Sturlusönerna. Hrollaug hade en tredje son Önundr." Rögnvald hade även en dotter, Tordis, se under Thord illugi (No 310)


630 FF MM MF MM F

THORDAR vaggagdas


640 FM FF FM FF F

ÖLVIR barnakarl
ur Landnamabok: Det fanns en mäktig man i Norge som kallades Ölvir barnakarl, en stor viking. Namnet barnakarl fick han för att han inte ville följa den tidens sed bland vikingar att låta spetsa barn på spjutspetsen. Hans söner var Steinolfr, far till Unu, med vilken Torbjörn laxakarl var gift, och Einar, far till Ofeigs grettis och Oleifs breids, far till Tormodar skapta, Ölvir barnakarl hade en tredje son Steinmodr, som var far till Konál, far till Alfdisar ennar bareyskú, som var gift med Oleifr feilan. Konál hade en son som hette Steinmodr, far till Halldoru, som var gift med Eilifr, son till Ketill einhenda


644 FM FF FM MF F

KETILL haengr dy
Son av Thorkel Namdalajarl och Hragfnhildar Ketillsdottir Gift med 645 FM FF FM MF M

INGUNNI
Deras barn: 1. Hrafn, Islands första lagsöguman 2. Helgi 3. Storolf, farmors far till Gunnar på Hlidarende 4. Vestar 5. Herjolf, farfar till Vetulidi skald. ur Landnamabok: Ketill haengr var en mäktig man i Namdalafylke, han var son av Thorkel Namdalajarl och Hrafnhild, dotter av Ketill haengr på Hrafnista. Den yngre Ketill bodde i Namdala vid den tiden när kung Harald hårfager sände Hallvard hardfaste och Sigtrygg snar- fara mot Ketils släkting, Torolf Kveld-Ulfsson. Då samlade Ketill ihop styrkor i avsikt att understödja Torolf, Men kung Harald gick till lands, tvärs över Eldueids, skaffade skepp i Namdala, och seglade norrut till Sandness i Alost, där han dödade Torolf Kveld-Ulfsson. Sedan vände kung Harald tillbaka söderut igen, utefter kusten, och på vägen stötte han på ett flertal män som seglade till Torolfs undsättning men kungen drev dem tillbaka. Lite senare for Ketill norrut i Torgar, där han brände Harek och Hraerek Hildridarsöner inne i deras eget hus, eftersom deras skvaller hade orsakat Torolfs hans död. Efter det seglade Ketill till Island med sin hustru Ingunn och deras söner, han kom in i Rángarós och tillbringade första vintern på Hrafntoptum. Ketill tog besittning av allt land mellan Tjórsá och Markará, där en hel del betydande personer kom att bosätta sig med hans bifall. Ketill tog också be- sittning av land mellan Rangá och Hroarslaek, det är hela området nedanför Reidavatn, och han bodde på Hof. När Ketill hade fört över det mesta av sina tillhörigheter till Hof, födde Ingunn en son, Hrafn, som kom att bli den första lögsögumannen på Island. Det var därför den platsen blev känd under namnet Hrafntoft. Ketill haengr tog över hela landet öster om austan Rangá och Vatnsfell, så långt som strömmen där flöt väster om Breidabolstad ovan- för Tverá, med undantag för Dufthaksholt och Myri. Det området tillerkände han en man som hette Dufthak, som var en stor trollkarl. Ketill hade en annan son som hette Helgi, och var gift med Valdis Jolgeirsdottir, och deras dotter var Helga som var gift med Oddbjörn askasmidr, som har gett sitt namn åt Oddbjarnarleidi. Oddbjörn och Helga hade följande barn: Hroald, Kolbein, Kolfinna och Asvör. Ketill haengr hade en tredje son som hette Storolf, far till Orm den starke, Otkel och Hrafnhild, som var gift med Gunnar Baugsson. Hrafnhild och Gunnar hade sonen Hamund, som var far till Gunnar på Hlidarende. Ketill haengs fjärde son Vestar var gift med Moeid, och deras dotter var Asny, som var gift med Ofeig grettir. Ofeig och Asny hade följande barn: Asmund skeglaus, Asbjörn, Aldis, mor till Valla-Brandr, Asvör, mor till Helgi den svarte och ytterligare en dotter som hette Aesa. Ketill haengs femte son var Herjolf, far till Sumarlidi, far till Veturlidi skald. Dessa bodde på Sumarlidibaer, idag känd som Brekkur. Veturlidi dödades av prästen Tangbrand och Gud- laug Arason på Reykjahill, efter att ha författat en nidskrift. Hrafn hade en son som hette Saebjörn gode, som gifte sig med Unn Sigmundsdottir, och deras son var Arngeir. Om dråpet på Veturlide skald finns följande kväde att läsa i Njals Saga: "Skalden på sydlandet ville stöta sitt svärd i troende kämpens bröst, där brinnande böner smidas. Men med kraft den modige lät mordets hammare tränga med brak i skaldens gudlösa skalle."


672 FM FM FF FF F

THORGILS THORSTEINSSON
Son av Thorstein Ölvirsson och Ingibjörgu Hrodgeirsdottir Gift med 673 FM FM FF FF M

ASVÖRU THORIRSDOTTIR
Dotter av Thorir Graut-Atlisson


676 FM FM FF MF F

EIRIK HROALDSSON på Goddal
Son av Hroald Geirmundsson Gift med 677 FM FM FF MF M

TURID TORDARSDOTTIR
Dotter av Tord skeggja En mäktig norrman, Eirik son av Hroald, son av Geirmund, son av Eirik ördigskeggi, for till Island och tog besittning av land från Gila, omfattande hela Goddali, ner så långt som till Nordrá. Han bodde på Hof i Goddali. Eirik gifte sig med Turid, dotter av Tord Skeggi, och syster till Helga, som var gift med Ketilbjörn den gamle, som bodde på Mosfell. Eirik och hans hustrus barn var Torkel, Hroald, Torgeir, Holmgöngu-Starri och Gunhild. Torgeir Eirik- son gifte sig med Yngvild Torgeirsdottir, och deras dotter var Rannveig, som Bjarni Brodd- Helgasson gifte sig med. Gunhild Eiriksdottir, gifte sig med Vefrod Aevarsson.


680 FM FM FM FF F

EILIF den rike ÖNUNDARSSON
Son av Önund bild

Gift med
681 FM FM FM FF M

TORKATLA KETILBJÖRNSDOTTIR
Dotter av Ketilbjörn den gamle (Se no 276)

ur Landnamabok: Eilif den rike, son av Önund bild, gift sig med Torkatla Ketilbjörnsdottir och hennes hemgift var Höfdadal, där de bodde. Deras son var Torir, far till Torarin saelings.


816 MF FM MF FF F

HORDA-KAARE
I Olav Tryggvasons saga står följande om Horda-Kaare: " Det fanns många och duktiga män på Hordaland, som kom från Horda-Kåres släkt. Han hade fyra söner. En var Torleif spake, en annan Ögmund, som var far till Torulf skjalg, som var far till Erling från Sole, den tredje var Tord, som var far till Klypp härse, som dödade Sigurd sleva Gunnhildsson och den fjärde var Ölmod, som var far till Åskel, Åslak fitjeskalles far."
Enligt Landnamabok hade han också dottern Vilgerd, som var mor till Floke, som for till Island, och gifte sig med Gro, dotter av Bjarnar byrdusmjörs.Gen 10